Translate

sâmbătă, 9 februarie 2013

,,Doamna profesoara'' !

Nu va ganditi ca m-am reintors din nou la scoala ,nu,nu e asta chiar daca anii de liceu au fost plini de intamplari si evenimente de tot felul ,fie ele placute sau nu ,aici e vorba de o intamplare recenta cu o fosta ,,profesoara '' .
Acum mai toti avem in listele de prieteni pe yahoo , ,,feisbuc'' ,skype eu stiu pe unde mai avem noi contacte fel si fel ,fosti profesori cu care mentinem legatura si asa mai departe , nu demult am adaugat o fosta profesoara in lista de ,,feisbuc'' ,mi-a fost profesoara un an de zile in liceu ,daca nu ma inseala memoria chiar in primul an ,nu e nevoie sa mentionez materia pe care o preda ,oricum era neinteresanta ,cel putin pentru mine .
Pana a incepe mica povestire despre felul in care am abordat-o si cum m-a lasat impresionat trebuie sa recunosc ca in liceu nu am fost un sfant ,ca multi dintre noi/voi ,m-ai mentionez ca am scos-o din sarite nenumarate ori ,nu stiu exact ,nici numai imi amintesc exact ce am facut ,dar imi amintesc o ultima faza in care am primit 3 la materia ,,dansei '' si un loc pe coridor ,dupa care a urmat un al lung sir de intamplari nu prea placute ,dar totul s-a intamplat cu multi ani in urma ,eu am uitat ,ea aparent nu .
Avand-o de ceva timp pe site-ul de socializare nu m-am gandit sa ma conversez cu ,,dansa'' pana mai acum cateva zile ,mentionez ca e o diferenta destul de mica intre noi ,vreo 5-7 ani ,dar fie ,am fost indecis la inceput cum sa formulez : buna sau buna seara ,mi-am zis in gand ca daca as spune buna seara poate s-ar simti jignita ,o fac batrana ,eu stiu ,m-am decis sa incep cu buna ,am primit un raspuns foarte rapid : ,,X ,asa vorbesti tu cu fosta ta profesoara " ,imediat m-a recunoscut si mi-a sarit la gat sa zic asa ,placut impresionat in prima faza ca m-a recunoscut dupa atatia ani,dar totul avea sa ia o intorsatura neprevazuta .
Am continuat sa vorbesc amical ,fara formule de politete la care am fost averizat de mai multe ori ca asa vorbesc eu cu o fosta profesoara ,si ca ar fii trebuit sa ma fii lasat repetent ,repetent ? Cred ca as mai fii avut nevoie de alte 2 materii pentru a ramane repetent ,dar nu asta conteaza ,eu chiar am crezut ca glumeste cu mine ,i-am dat niste mici motive pentru care vorbesc asa ,ca ma bucur si sunt placut impresionat de faptul ca m-a recunoscut ,dar totul era inca neclar ,am tot fost avertizat sa folosesc persoana a2a .
Incepusem sa intru la dubii ,vorbeste serios sau face misto de mine ? Am intrebat-o si eu fiind nedumerit de situatie ,mi-a afirmat ca vorbeste foarte serios dar eu nu stiu sa vorbesc si sa ma adresez unei foste profesoara cu respect ,nu ma pot abtine sa nu spun ca vocabularul meu a fost unul adecvat doar fara formule de politete ,ce o fii asa rau in asta ,vorbesc cu o fosta profesoara cu care faceam o ora pe saptamana ,timp de un an ,pentru ca asta a fost toata profesia ei ,dupa numai retin nici eu cati ani si trebuie sa ne vorbim de sus ?
Totul a fost destul de scurt ,si sincer am ramas la sfarsit cu o dezamagire privind persoana ei ,adica poate multi o sa ma critice cand o sa citeasca acest ,,articol'" pentru ca un profesor trebuie respectat ,stiu asa e ,dar oricine poate vorbi folosind persoana a2a cu formule de politete ,oare  asta'i adevaratul respect ?
Tin legatura cu o multime de fosti profesori pe care ii respect enorm,si ei nu m-au lasat niciodata sa le vorbesc cu formule de politete pentru ca ,au ajuns sa ma cunoasca dealungul anilor de liceu ,dealungul anilor in afara liceului ce fel de persoana sunt .
Doamna profesoara care dorea expres sa-i vorbesc numai cu aceste formule m-a cunoscut intr-un alt mod ,poate si pentru ca ,am facut cateva ore dealungul unui an ,era perioada aia in care nu prea aveam treaba cu scoala ,eram un pustiu cu vise marete care ar fii putut face orice ,ma consideram foarte inteligent ,abil ,dragut , si toate acele combinatii bune ,stiu ..am cazut in borcanul cu modestie cand am fost mic ,i-am cauzat mai multe probleme in anul acela decat toata clasa ,sau mai stiu eu ce .
Cred eu ,parerea mea proprie ca ,,dansa'' nu a reusit sa-si impuna respectul la vremea respectiva si a dorit sa se impuna dupa un deceniu ,problema e ca nu am fost atat de cooperant precum si-ar fii dorit ,si repet : nu din lipsa de respect ,cum i-am explicat si ei foarte frumos motivele pentru care vorbesc fara formule de politete,si mai important eu respect omuul in sine ,nu obiceiurile lui ,nu profesia/munca lui ,omul cel care stie sa vorbeasca pe un ton amical ,fara formule de politete si alte dracii doar prin faptul de a ma face sa ma simt bine sau a ,,ma pupa undeva" .
Aceasta mica intamplare m-a facut sa ma gandesc mai bine de ce respect omul si sa analizez aceasta persoana care mi-a lasat un gust amar dupa un deceniu cu o scurta conversatie ,eu am uitat tot ceea ce mi-a facut vreo persoana cu motivul de a ma ajuta ,aici clasific majoritatea profesorilor ,nu m-am suparat ca am luat 1 intr-o teza total nevinovat ,atunci am tacut ,am inghitit si s-a aflat adevarul dar am dorit ca aceea nota sa ramana acolo unde'i era locul ,si mai exact in catalog ,era singura nota de 1 care o luasem vreodata ,cam ciudat ,dar am vrut sa-mi indeplinesc unul dintre multe obiective din liceu .
Poate acum cu mica mea povestire ma mai pot clasifica si ciudat,narcisit,egoist,nerespectuos,nesimtit si lista poate continua ,fiecare persoana isi formeaza o parere proprie asupra unui articol citit ,e drept ,ii dau dreptate ,iar parerea mea /a lui /ei o putem dezbate impreuna ,si pe post de inchiere vreau sa lamuresc un lucru ,ce respect la o persoana :

Respect :
-caracterul acestuia(nu functia)
-modul in care vorbeste (nu trebuie sa fie neaparat urmat de forme de politete )
-gandirea si mentalitatea


Sunt sigur ca sunt mult mai multe ,dar cred ca atunci cand ne punem fata'n fata cu situatia stim exact dupa ce criterii respetam o persoana ,dar inainte de toate am zis,zic,si voi zice mereu ca RESPECTUL se castiga ,nu se primeste gratuit prin simplul fapt ca detii o functie mai inalta ,ca esti profesor/a,ca ai bani ,etc

Sunt sigur ca aceasta melodie  o sa va trezeaza amintiri placute din anii de liceu !!!!!

6 comentarii:

  1. Virgula se pune dupa cuvant imediat si nu cu spatiu intre cuvant si virgula. Bine ca nu te-ai intalnit cu profa de romana :). Nu mai (si nu m-ai) zic de "mai/m-ai".

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow ,dar wow ,scuza-ma ca am mai lasat spatii libere intre cuvant si virgula ,greseala mea neintentionata bineinteles,si cu profa de romana tin legatura ,iti zic asta pentru a-ti satisface curiozitatea .
    Nu m-am trezit demult,inca nu mi-am baut cafeua ,am aruncat o atentie asupra a ceea ce ai zis ,dar nu am gasit ,probabil tot vina mea ,stiu ca mai fac greseli de ortografie si zic eu ca e normal ,intra pe blog-urile alea ,,tari'' citeste un articol din presa si ai sa vezi ca poate gasesti mai multe greseli decat ai gasit in acest articol . Eu astept comentarii pentru ,cu si despre articol nu despre cum pun virgula .Am publicat comentariul sa-ti demonstrez ca iti acord atentie si nu ma deranjeaza sa fiu criticat ,si imi asum greselile ,fie ele mai mari sau mai mici .

    RăspundețiȘtergere
  3. Strict la subiectul articolului, o completare, de fapt un proverb: "respectă şi vei fi respectat"..., şi da respectul se câstigă, aşa cum bine ai spus pe finalul articolului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Mario ,ma bucur ca ti-a placut .

    RăspundețiȘtergere
  5. ai redat un episod episod convingator...dar din pacate mai sunt persoane care pun functia inainte de persoana.Functia nu va tine niciodata locul caracterului!

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate sunt foarte multe persoane de genu' (pupinfundisti),stii vorba aia : ,,fiecare'si are locul pe pamant" ,poate si ei isi au rostul lor .

    RăspundețiȘtergere